Inspiratie

Autobiografie in vijf hoofdstukken

1) Ik loop door een straat.
Er is een diep gat in het trottoir.
Ik val erin,
Ik ben verloren, ik ben radeloos.
Het is mijn schuld niet.
Het duurt eeuwig om een uitweg te vinden.

2) Ik loop door dezelfde straat.
Er is een diep gat in het trottoir.
Ik doe alsof ik het niet zie.
Ik val er weer in.
Ik kan niet geloven dat ik op dezelfde plek ben.
Maar het is mijn schuld niet.
Het duurt nog lang voordat ik eruit ben.

3) Ik loop door dezelfde straat.
Er is een diep gat in het trottoir.
Ik zie dat het er is.
Ik val er weer in… het is een gewoonte.
Mijn ogen zijn open.
Ik weet waar ik ben.

Het is mijn schuld.
Ik kom er direct uit.

4) Ik loop door dezelfde straat.
Er is een diep gat in het trottoir
Ik loop er omheen.

5) Ik loop door een andere straat.
Portia Nelson, geciteerd in Sogyal Rinpoche, Het Tibetaanse boek van leven en stervenWakker worden is de beste bescherming tegen manipulatie. Mensen helpen om in alle oprechtheid hun eigen ervaringen te raadplegen is veel en veel beter dan hun gedachteloze instemming krijgen.
Bert HellingerWij kunnen overweldigende gevoelens te boven komen door middel van de natuurlijke cyclus van uitdijen en samentrekken, die ons vertelt dat, hoe afschuwelijk we ons op dit moment ook voelen, de samentrekking gevolgd zal worden door expansie, door bevrijding.
Uit: Het weerbare kind, Peter A. Levine & Maggie KlineVerandering moet diep van binnenuit komen, niet van de oppervlakte. Aan de oppervlakte vind je alle tumult; diep van binnen is er geen tumult. Jij bent net als de zee – ga maar eens naar de zee kijken – alle golven die op elkaar stukslaan, vind je aan de oppervlakte. Als je de diepte opzoekt, wordt het hoe dieper je gaat steeds kalmer. Op het diepste punt van de zee is geen tumult, niet één enkele golf.Ga eerst dieper in je innerlijke zee, naar een punt waar de kalmte onverstoorbaar is geworden, waar geen tumult meer kan doordringen. Houd daar halt. Daar komt elke verandering vandaan, elke transformatie. Als je daar eenmaal bent, ben je meester over jezelf. Osho
Omdat een trauma een ervaring is van machteloosheid en controleverlies, is het voor het verwerken nodig dat we zelf onze stappen kunnen bepalen. Elke keuze die we kunnen maken geeft een gevoel van controle, wat direct een hulpbron is. Ons beschadigde systeem heeft tijd nodig en geduld, en vooral het ervaren van verbinding en steun van de omgeving.
Uit: De weg uit trauma kun je leren, Omkar Dingjan & Divyam Kranenburg.


You got here, so you're supposed to be here.
Diane Poole Heller


 
 

Zonnebloemstraat 193 | 2565 RT Den Haag | info@movivre.nl | KvK: 27244100 | tel. 06-15448262 | © 2018